Norwegian Albanian English Spanish Vietnamese

Kutlurgruppeansvarlig for 2014 :

MARIA GRAVDAL

I dansen singkil blir to sett med parallelle stokker dunket i bakken og mot hverandre i en fast rytme, mens to dansere går inn og ut av stokkene mens de svinger store vifter med grasiøse bevegelser. Danserne må være like presise som stokkeslagene slik at de bare anklene ikke blir fanget mellom stokkene. Bak disse opptredenene ligger det mange timer med trening. Selv om Bayanihans dansegruppe drives på dugnad av amatører er de et flott skue på sine opptredener.

Bayanihan ble dannet i 1997 for å samle filippinerne i nedre Telemark. Først og fremst skulle foreningen fungere som et sosialt nettverk for de filippinerne som allerede bodde i Grenland, men etter hvert fikk foreningen mange forespørsler fra andre foreninger og offentlige institusjoner om de ikke kunne bidra på ulike kulturarrangementer. Det ble starten på en egen dansegruppe, som etter hvert har blitt foreningens ansikt utad. Sakte men sikkert har de bygd opp en omfattende garderobe med tradisjonelle filippinske drakter, som brukes under framføringen av dansen. Draktene er sydd på Filippinene og er en viktig del av forestillingene.

Veldig få av medlemmene har hatt med seg kunnskapen om dansen og musikken fra hjemlandet. Men langt hjemmefra har det vokst fram et ønske om å ta vare på sin egen kulturelle identitet og spesielt et ønske om å gi denne kunnskapen videre til sine barn, de norsk-filippinske generasjonene som er resultatet av møtet mellom nordmenn og filippinere.

Fra en beskjeden start har gruppen utviklet seg og blitt en fin dansegruppe. Overalt hvor Bayanihan har opptrådt, har de fått flotte tilbakemeldinger for sin dans. Alt arbeidet i Bayanihan gjøres på dugnad, det er denne dugnadsånden som er drivkraften i dansegruppens arbeid. Eller som journalist Åse Dvergsdal i Varden en gang beskrev det for sine lesere: «Med edelstenimitasjoner i håret, knallfargede gevanter og grasiøse bevegelser var danserne fra filippinsk forening et fantastisk skue».

Roger Hardy

Porsgrunn 9. februar 2007

 

dansegruppe

 

Dansegruppen i mars 2003 i forbindelse med «En kveld med Bayanihan» på Gamle Posten i Porsgrunn.

Foran venstre til høyret: Carina Aabelvik, Kimberly Coset, Jenny Andersen, Camilla Frederiksen, Janet Marie Endersen, Grace Lumakin,May Lumakin og Veronica Larsen.
I midten: Aillyn Hansen, Karl Engebretsen, Annaliza Frederiksen, Belinda Slåtta, Janet Zekaj, Yolanda Aabelvik, Evelyn Atienza, Grace Larse, Dianne Sundberg og John Ivar Strand.
Bak: Florame Nicolaysen, Helen Svendsen, Vivian Zerche, Lani Berg, Yvonne Engebretsen, Connie Kristensen, Marlene Strand, Gina Lippert og Suyin Serigstad.
Foto: Yngvar Johansen.